Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στους τοίχους...


Γνωστικό αντικείμενο: Γλώσσα-Αισθητική Αγωγή
Τεχνολογικά Εργαλεία: Revelation Natural , Power Point
Το Revelation Natural Art αποτελεί μια γενικής χρήσης εφαρμογή γραφικών που στοχεύει κυρίως σε μικρής ηλικίας χρήστες. Με αυτό τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν, να τροποποιήσουν τις εικόνες που χρησιμοποιούν ως κομμάτια της τέχνης, ως διακοσμητικά στοιχεία, ως εικόνες για ιστοσελίδα. Το Power Point είναι λογισμικό παρουσίασης όπου σε αυτό τα παιδιά μπορούν να επισυνάψουν τις εργασίες τους και να τις, τι άλλο, παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους!

Χρονική περίοδος: Μάης του 2009
Στόχοι
η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας των παιδιών
η έκφραση συναισθημάτων
η σύνθεση νοήματος
η σύζευξη συναισθήματος και λογικής
η δημιουργική γραφή μέσα από την αυτοέκφραση
η καλλιέργεια του ομαδοσυνεργατικού πνεύματος

Διδακτική διαδικασία
Τα παιδιά έχουν μάθει πια να εργάζονται σε μικρές ομαδούλες. Πρόθυμα, ξεκινούν να ψάχνουν στο διαδίκτυο για να βρουν τραγουδισμένους τους στίχους του τραγουδιού. Η κάθε ομαδούλα αναλαμβάνει να γράψει στο πρόγραμμα παρουσίασης power point τα λόγια της δικής της στροφής αλλά και να την τραγουδήσει. Οι φωνές των παιδιών αποθηκεύονται από την υπολογίστρια και στη συνέχεια προσθέτονται στην παρουσίαση. Στη συνέχεια, με τα καλλιτεχνικά πινέλα, κραγιόνια, ξηροπαστέλ του σχεδιαστικού προγράμματος τα παιδιά μετασχηματίζουν τις έτοιμες στάμπες της βιβλιοθήκης και τις προσαρμόζουν στο δικό τους ψυχικό κόσμο. Οι ζωγραφιές της κάθε ομάδας προσθέτονται στην παρουσίαση και συνδεύονται από το τραγούδι τους. Οι πρώτες διαφάνειες είναι έτοιμες.
Τα πρώτα συμπεράσματα
Τα παιδιά χαίρονται για τη δημιουργία τους και ζητούν από την κυρία "υπολογίστρια" να ανεβάσει τη δουλειά τους στο blog. Άντε να πεις όχι. Κάποια ζητούν και τη φωτογραφία τους, να φαίνονται, βρε παιδάκι μου, οι...καλλιτέχνες...;-)). Η ομαδοσυνεργατική δουλειά έγινε πια τρόπος διδασκαλίας στο εργαστήρι μας και η παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ δίνει και παίρνει!
Καλά πάμε και συνεχίζουμε! Δεν υπάρχουν έτοιμα μονοπάτια.Τα χαράζουμε καθώς προχωρούμε...
Η "υπολογίστρια" και οι μαθητές της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου