Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

SPECIAL OLYMPICS 2011: " I AM A MAN"









Τη χρονιά που μας πέρασε, το σχολείο μας, το Ειδικό Σχολείο Νταού Πεντέλης, εντάχθηκε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα των SPECIAL OLUMPICS 2011.

Το Δημοτικό Σχολείο, σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο και το ΕΕΕΕΚ, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό, ανέλαβαν, ο καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί να διενεργήσουν ένα PROJECT που προσέγγιζε από διάφορες όψεις το ζήτημα της ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Τη σχολική χρονιά 2009-2010 κάναμε δυο δράσεις:

α) Η πρώτη αφορούσε στην Παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Ειδική Αγωγή. Τα παιδιά, αξιοποιώντας διάφορα εκπαιδευτικά λογισμικά και διαδικτυακές εφαρμογές δημιούργησαν ένα παραμύθι, το οποίο δημοσιοποίησαν στο δικτυακό τόπο του Εργαστηρίου Πληροφορικής με Με Λογισμό και με Όνειρο, με τον τίτλο: "Είμαστε λέτε διαφορετικοί; Τότε γιατί είναι ίδια με τα δικά σας τα όνειρά μας"; Παράλληλα έκαναν πολλές δραστηριότητες με τους Η/Υ, οι οποίες είναι αναρτημένες στο blog.

β) Η δεύτερη αφορούσε στη ψυχοσυναισθηματική προσέγγιση της Διαφορετικότητας μέσα από τη Δραματοθεραπεία. Τα παιδιά κινήθηκαν στο χώρο, τον οικιοποιήθηκαν, έτρεξαν, χόρεψαν, έπαιξαν και...φωτογραφήθηκαν, στο χώρο του σχολείου, αναδεικνύοντας πτυχές του εσωτερικού τους κόσμου.

Στο Δημαρχείο της Ραφήνας, έγιναν τα εγκαίνεια της Έκθεσης Φωτογραφίας "I AM A MAN". Ακούστηκαν κάμποσες φωνές. Στην καρδιά γράφτηκαν τρεις . Οι δυο από αυτές ήταν δυο αθλητριών της ποδηλασίας των Special Olympics και η άλλη μια μητέρας παιδιού με αναπηρία. Γιατί τα λόγια τους δεν ήταν απλά τυπικά, δε διαβάζοταν από χαρτιά, ούτε ακολουθούσαν τα "πρέπει" του συντακτικού. Είχαν αθωότητα και πόνο. Ισόποση χαρά ισόποση λύπη.
Υπήρξαν πολλές αγκαλιές. Στην καρδιά γράφτηκαν τρεις. Του Αποστόλη, της Γαρυφαλιάς και της κυρίας Ελένης. Γιατί δεν ήταν τυπικές, ούτε ακροβατούσαν "μήπως". Είχαν αγάπη και ζέστα.
Καλή μας δύναμη,
Μαρία η Υπολογίστρια

5 σχόλια:

  1. θα είμαστε εκεί! (με τις κάμερές μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς να μας έρθει η Σοφία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Οι φωτογραφίες των παιδιών είναι απλά...μαγικές. Θα σε αγγίξουν βαθιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΜΑΣ
    ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΕΣ
    ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ
    ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εσείς μου λείψατε. Η ψυχή μου έχει μείνει στο Νταού...

    Θέλω μια ζεστή αγκαλιά,
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oi fwtografies yperoxes, h ypologistria diakritiki paroysia ..."apo to fws sth skia".


    Giorwos P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή