Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Η άνοιξη με τα λούλουδα του Τίμου

Γνωστικό Αντικείμενο: Αισθητική Αγωγή

Τεχνολογικό Εργαλείο: "Μικροί Καλλιτέχνες σε δράση"

Αξιοποιούμε παιδαγωγικά το λογισμικό «Μικροί Καλλιτέχνες σε δράση», το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ανοικτών λογισμικών και έχει δημιουργηθεί από ομάδα εκπαιδευτικών ειδικά για μαθητές της Ειδικής Αγωγής. Το λογισμικό περιλαμβάνει ποικίλα εργαλεία και δραστηριότητες, που αφυπνίζουν τα καλλιτεχνικά πνεύματα των μαθητών. Μικροί καλλιτέχνες, έτοιμοι για δράση, λοιπόν!
Χρονική περίοδος: Μάρτιος 2009
Σκοπός-Στόχοι της δραστηριότητας

Η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού έχει ως γενικό σκοπό την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών με την παιδαγωγική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού. Απώτεροι στόχοι μας είναι τα παιδιά να κατασκευάζουν χρώματα στο «εργοστάσιο χρωμάτων», σχήματα, να ζωγραφίζουν με εργαλεία του υπολογιστή και να φτιάχνουν με αυτά εικόνες, μουντζουρώνοντας, σχεδιάζοντας, ζωγραφίζοντας, εκφράζοντας τις ιδέες τους και αποτυπώνοντας τις εσωτερικές τους εικόνες.

Διδακτική διαδικασία

Με τους μαθητές δουλεύουμε σε μικρές ομαδούλες, εκτός από κάποιες περιπτώσεις παιδιών με τα οποία χρειάζεται ατομική δουλειά. Κάθε ομάδα διενεργεί όποια δραστηριότητα του λογισμικού επιθυμεί κάθε φορά. Η ζωγραφική είναι χαρά, είναι γιορτή. Το ένα παιδί συμπληρώνει το άλλο, μοιράζεται τις ιδέες του, τις συμπληρώνει. Η κυρία «υπολογίστρια» συντονίζει τις ομάδες, εξηγεί τις δραστηριότητες και βοηθά τους μαθητές της. Κατά συνέπεια, ο Τίμος αποτυπώνει ένα ανοιξιάτικο τοπίο, ο Γιώργος μπλέκει τις αραχνούλες στους ιστούς τους, ο Μάρκος συνδυάζει τα μπλε με τα κόκκινα χρώματα στο «εργαστήριο των χρωμάτων» και βάφει πράσινα τα φύλλα των δέντρων. Όλοι οι μαθητές λατρεύουν τις σφραγιδούλες, με τις οποίες διακοσμούν τα έργα τους. Όλα τα δημιουργήματα των παιδιών αποτελούν την…ταπετσαρία της τάξης μας.

Συμπεράσματα

Η διδακτική διαδικασία είναι ευχάριστη για τα παιδιά αφού μπορούν και συζητούν μεταξύ τους. Συν-δημιουργούν και έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα έργα τους στο φάκελό τους στον υπολογιστή. Έτσι, μπορούν να τα ενσωματώσουν σε άλλες εργασίες τους. Αντί να ψάχνουν στο internet για άλλες εικόνες θα έχουν τις δικές τους. Οι ομάδες μικρών καλλιτεχνών του σχολείου μας έχουμε να σας δηλώσουμε και κάτι ακόμα…μπορεί να μη μυρίζουμε το άρωμα των χρωμάτων, αλλά…δε λερώνουμε και τα ρούχα μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου